verkoop tips

Auto verkopen

Wilt u uw auto verkopen? In dit artikel geven wij een aantal belangrijke tips voor het auto verkopen in Belgie. Volgt u de stappen op dan kunt u uw auto verkopen op een rappe manier en aan een goede prijs! Een auto verkopen ging nog nooit zo gemakkelijk!

 

Auto verkopen? Ken de automarkt

Is uw auto verkopen online eenvoudig, is de wagen populair, of moet de verkoop prijs worden verlaagd om er snel vanaf te geraken?

Hier zijn een paar algemene regels om deze vragen te beantwoorden:

 • SUV’s zijn momenteel erg in trek en zullen waarschijnlijk hogere prijzen opbrengen dan sedans.
 • Familie sedans zullen altijd in trek zijn bij mensen die goedkoop basisvervoer nodig hebben.
 • De verkoop van cabrio’s en sportwagens is seizoensgebonden. Zonnig weer brengt de kopers naar voren. Herfst- en wintermaanden zullen langzaam zijn.
 • Vrachtwagens en bestelwagens die voor het werk worden gebruikt, zijn vaste verkopers en hebben concurrerende prijzen. Onderschat hun waarde niet.
 • Collector-auto’s hebben meer tijd nodig om te verkopen en zijn vaak moeilijk te prijzen. Deze auto’s kunnen echter onverwachte waarde hebben als u de juiste koper vindt.

De eerste stap is om gerubriceerde advertenties te controleren om te zien hoeveel andere verkopers om uw type auto vragen. Houd er rekening mee dat dealers andere prijzen hebben dan aanbiedingen van particuliere partijen. Zorg ervoor dat u sorteert op jaar, merk, model en uitrustingsniveau van uw auto om te zien hoeveel vergelijkbare voertuigen er momenteel op de markt zijn. Dit is waar uw voertuig mee zal concurreren, dus let op hun staat, kilometerstand, geografische locatie en verkoopprijs, zodat u uw auto kunt aanbieden tegen een prijs die hem snel zal verkopen.

auto verkopen 2dehands

Is de auto verkoop prijs concurrerend genoeg?

Om een ​​effectieve vraagprijs voor uw auto te bedenken, moet u eerst weten wat de auto waard is en hoeveel andere mensen om vergelijkbare auto’s vragen. Hiervoor kunt u autoscout of 2de hands kunnen raadplegen. Dit cijfer is aangepast voor een aantal factoren, waaronder kilometerstand, staat, opties en de regio waarin het voertuig wordt verkocht. Houdt er wel rekening mee dat vraagprijzen maar zelden betaald worden.

Een alternatieve methode zou zijn om direct een prijs te ontvangen via een autoveiling zoals bijvoorbeeld Besteautobod.be. Het enige wat u hoeft te doen is de gegevens van uw voertuig in te voeren en u krijgt een gegarandeerd verkoop aanbod. Gebruik deze aanbieding als basis voor uw vraagprijs, of als u tevreden bent met de aanbieding, kunt u deze accepteren en de rest van de onderstaande stappen overslaan.

Er zijn altijd enkele uitzonderingen op de prijsregels, dus je moet je intuïtie volgen. En zorg ervoor dat u een beetje speelruimte overlaat in uw vraagprijs. Vraag iets meer geld dan u eigenlijk wilt accepteren. Als u 15000 euro bij het auto verkopen wilt krijgen, moet u de auto voor 17000 euro aanmelden. Mensen onderhandelen over het algemeen in grote delen 1000-2000 euro in plaats van kleine stappen 100 tot 200 euro. Op die manier zal een persoon die u een lager bod doet, dichter bij uw werkelijke prijs liggen dan eronder.

Het is u misschien opgevallen hoe creatief autodealers zijn in het prijzen van auto’s. Hun prijzen eindigen meestal op 950 euro, zoals op 14,950 euro. Mogen we niet opmerken dat de auto in principe gewoon 15000 euro kost? Er zit veel psychologie in het vaststellen van prijzen.

Aan de andere kant wil je als verkoper van een privéfeestje niet op een autodealer lijken. U kunt een eenvoudige benadering kiezen en uw prijs instellen op een rond bedrag zoals 15000 euro of 14.500 euro.

auto verkopen autoscout

Auto poetsen kan meer opleveren bij het auto verkopen

Wanneer mensen naar uw auto komen kijken, zullen ze waarschijnlijk binnen de eerste paar minuten een besluit nemen om het al dan niet te kopen. Dit is gebaseerd op hun eerste blik op de auto. Dus je wilt dat deze eerste look positief is. U wilt dat uw auto een “beteugelende uitstraling” heeft.

Voordat u uw auto te koop aanbiedt, moet u ervoor zorgen dat deze er schoon en aantrekkelijk uitziet. Dit gaat verder dan alleen het naar de wasstraat brengen. Hier is een takenlijst om u te helpen organiseren:

 • Was en stofzuig de auto en overweeg deze gedetailleerd te hebben.
 • Zorg ervoor dat uw auto mechanisch gezond is en vrij van deuken, deuken en krassen.
 • Overweeg zelf goedkope reparaties uit te voeren in plaats van het te verkopen zoals het is.
 • Verwijder alle onnodige items uit de auto. Op die manier kunnen potentiële kopers, wanneer ze een proefrit maken, de auto visualiseren als de hunne.
 • Veeg het remstof van de wieldoppen en behandel de banden met een bandglansproduct.
 • Reinig de ramen van binnen en van buiten en alle spiegeloppervlakken grondig.
 • Veeg het dashboard af en leeg de asbakken.
 • Houd al uw onderhoudsgegevens bij de hand om potentiële kopers te laten zien.
 • Als de auto onderhoud nodig heeft of zelfs een routine-olieverversing, zorg daar dan voor voordat u hem te koop aanbiedt.
 • Laat uw monteur de auto uitchecken en een rapport opstellen over de staat. Je kunt dit gebruiken om een ​​koper te motiveren die op het hek staat.
 • Bestel een carpas en laat het aan de koper zien om te bewijzen dat de titel van de auto schoon is en dat de kilometerstand nauwkeurig is.

auto verkopen eerst wassen

Adverteren om de auto online te verkopen

Auto online verkopen? Als de auto er goed uitziet, en schoon is, dan is het tijd om hem te koop aan te bieden. Geclassificeerde advertenties zijn de geprefereerde methode, niet alleen voor het gemak, maar ook voor hun grotere geografische bereik.

Dit zijn de belangrijkste markten voor reclame voor gebruikte auto’s:

 • autotrader verkopen autoOnline advertenties: autoscout, autotrader, en 2dehands zijn effectief om te kiezen voor een auto verkopen.
 • Sociale media: gebruik Facebook om binnen je eigen kring een koper te vinden. Dit wordt in praktijk wel afgeraden!
 • Mond tot mondreclame: hier kun je jouw vrienden en familie laten weten dat je de auto verkopen wilt. Ook dit wordt in praktijk afgeraden.
 • Zelf een te koop bordje erop plakken om de auto te verkopen is ook een optie, alleen is dit toegestaan op eigen grond en niet op de openbare weg.
 • Maar je kunt natuurlijk ook een autoveiling pakken en zien wat autobedrijven op de wagen bieden. Een website waar dit bijvoorbeeld kan is https://www.autoverkopen24.be/ voor je auto verkopen.

Nog een laatste advies over adverteren: als u een advertentie plaatst, zorg er dan voor dat u beschikbaar bent om te bellen – en sms’en – van mogelijke kopers. Veel mensen zullen geen bericht achterlaten om terug te bellen. Dus beantwoord de telefoon of beantwoord snel een sms – en wees beleefd. Het creëren van een goede eerste indruk is de eerste stap om kopers de auto persoonlijk te laten zien.

 

Auto verkopen zonder gedoe

auto verkopen veilingJe auto verkopen kan ook zonder gedoe en op een snelle manier via Besteautobod.be. Dit is een Belgische autoveiling die beschikt over een groot netwerk aan kopers. De kopers zijn geen particulieren met autobedrijven zoals garagisten en dealers. Deze partijen kopen zakelijk auto’s via de autoveiling aan, en kopen ook schadeauto’s, autowrakken, oude wagens en jonge wagens. Gebruikersschade of technische gebreken zijn voor deze professionele partijen geen enkel probleem aangezien ze zelf de mensen in huis hebben om de gebreken efficiënt te kunnen herstellen. Je auto verkopen gaat dus via de autoveiling het snelst en gemakkelijkst.

Zelf technische gebreken verhelpen kan van positieve invloed zijn op de snelheid van verkopen en de verkoopprijs. Lees hier enkele onderhoudstips.

auto verkopen auto scout 24 aanmelden

Hoe laat je een advertentie je auto online verkopen?

Denk na over wat u mensen vertelt wanneer u uw advertentie schrijft. Kleine woorden brengen veel over. Naast de prijs moet uw advertentie ook het jaar, het merk, het model en het uitrustingsniveau bevatten van de auto die u verkoopt, samen met de kilometerstand, kleur, staat en populaire opties. Het helpt ook om aan te geven waarom u de auto verkoopt, omdat het de advertentie een persoonlijker gevoel geeft.

Wanneer u borden “Te koop” maakt of een advertentie online zet, heeft u de mogelijkheid om te laten zien hoe graag u de auto wilt verkopen. Doe dit met de volgende afkortingen en zinnen:

moeten verkopen: Wil zeggen dat je er snel vanaf moet en dat je bereid bent de prijs te laten zakken

teab: dat je akkoord gaat met ieder reëel bod.

Vraagprijs: ook hier roep je op tot onderhandeling bij de auto verkoop

ford verkopen

Je kunt uiteraard ook kijken hoe andere het doen! Bekijk ook onze tips voor het aankopen van een auto.

Goede foto’s maken de auto verkoop makkelijker

Een auto verkopen die er niet mooi op foto’s uitziet gaat heel lastig. Bij het verkopen van een gebruikte auto kunnen veel onverwachte hobbels in de weg ontstaan. Deze kunnen gemakkelijk worden afgehandeld als u met een redelijk persoon te maken heeft. Dus, aangezien potentiële kopers u benaderen, gebruikt u uw intuïtie om ze te evalueren. Als ze moeilijk, opdringerig of zelfs duister lijken, wacht dan op een andere koper. Bij de juiste persoon moet de verkoop van een gebruikte auto eenvoudig zijn.

Sommige verkopers voelen zich ongemakkelijk als kopers naar hun huis komen om de auto te zien. U kunt kopers over het algemeen echter aan de telefoon screenen. Als ze verdacht klinken, doe dan geen zaken met hen. Als u niet wilt dat mensen weten waar u woont, laat dan de auto zien in een park of winkelcentrum bij u in de buurt. Houd er echter rekening mee dat mensen uw adres uiteindelijk te zien krijgen wanneer u de titel aan hen ondertekent. Lees dit artikel over hoe u uw auto veilig kunt verkopen voor meer gedetailleerde veiligheidstips.

Houd er rekening mee dat wanneer u uw auto verkoopt, mensen u ook zullen evalueren. Ze zullen denken: ‘Dit is de persoon die deze auto de afgelopen jaren in zijn bezit heeft gehad. Vertrouw ik hem of haar?’ Kopers zullen zich waarschijnlijk niet op hun gemak voelen bij het nemen van een grote beslissing en het uitgeven van geld. Stel ze gerust en beantwoord hun vragen openlijk.

Potentiële kopers zullen de auto willen testen. Controleer bij twijfel of ze een rijbewijs hebben. Rijd mee zodat je alle vragen over de geschiedenis en prestaties van de auto kunt beantwoorden. Ze kennen het gebied mogelijk ook niet, dus u moet ze mogelijk begeleiden.

Sommige kopers willen de auto naar een monteur brengen om hem te laten keuren. Als u een inspectierapport van uw monteur heeft, kan dit hun twijfels wegnemen. Maar als ze de auto toch naar hun monteur willen brengen, is dat een redelijk verzoek. Je zou nu een gevoel moeten hebben voor de betrouwbaarheid van de persoon. Als je je ongemakkelijk voelt of reden hebt om te denken dat de persoon de auto zal stelen, weiger dan het aanbod of ga mee voor de inspectie.

snel auto verkopen

Auto met gebreken of schade verkopen

In sommige gevallen bereikt u mogelijk een overeenkomst met een koper die afhankelijk is van het uitvoeren van reparatiewerkzaamheden aan de auto. Dit scenario kan later tot misverstanden leiden, dus vermijd het als je kunt. U kunt het beste uw auto in goede staat houden terwijl u zich volledig bewust bent van eventuele noodzakelijke reparaties. Als u in uw advertenties duidelijk vermeldt dat de auto wordt verkocht zoals hij is, kunt u deze verklaring raadplegen wanneer het tijd is om de deal te sluiten.

Toch kan een reis naar de monteur van de potentiële koper een nieuwe vraag opwerpen over de toestand van de auto. Wat moeten we doen?

Dit moet geval per geval worden afgehandeld. Als de reparatie nodig is en u vertrouwt op de beoordeling van de monteur, kunt u voorstellen de overeengekomen prijs met het geheel of een deel van het bedrag voor de reparatie te verlagen. Als de reparatie twijfelachtig is maar de koper aandringt, deel het verschil dan of laat de auto naar uw monteur brengen voor verdere evaluatie.

Onthoud: hoe ouder de auto, hoe meer een monteur er waarschijnlijk zal vinden. Op een gegeven moment moet je de grens trekken. U moet misschien tegen de koper zeggen: ‘Toegegeven, dit werk kan worden gedaan. Maar de auto rijdt zoals het is. En de voorgestelde reparatie lost geen veiligheidsproblemen op.’ Immers, een gebruikte auto – vooral een oude – is naar verwachting niet perfect.

Een schadeauto verkopen, een autowrak verkopen, of een auto met gebreken verkopen doe je altijd het beste aan een autoveiling. Deze werkt namelijk samen met garagisten die weten wat zij kopen. Particulieren weten dit niet en dit kan in een later stadium voor flinke problemen zorgen. Je auto verkopen doe je het veiligst via een autoveiling. Daarom is Besteautobod een goede keuze.

schadeauto verkopen

Wat nodig om een auto te verkopen?

Het enige wat je echt nodig hebt om de auto te verkopen zijn de sleutels en de papieren. Met de papieren bedoelen we de autopapieren. Denk hierbij aan het kentekenbewijs (2 delen), het gelijkvormigheid attest (nodig wanneer je de auto verkopen wilt in Belgie), en het keuringsbewijs (nodig wanneer je de auto verkopen wilt in Belgie). Kies je voor een autoveiling in Belgie of in Nederland, dan is het kentekenbewijs in de meeste gevallen al voldoende. Het liefst ook het gelijkvormigheidsattest.

kentekenbewijs nodig auto verkopen

In Belgie werken de regels en sommige tips anders. Wil je in Nederland een auto verkopen, dan raden we je aan om dit artikel van autocup.nl eens te lezen!